Najlepsze praktyki dotyczące konfiguracji: Metoda kalkulacji kosztów

Metoda kalkulacji kosztów na karcie towaru definiuje, że przepływ kosztów towaru jest rejestrowany i czy wartość rzeczywista czy budżetowa jest kapitalizowana i używana w obliczaniu kosztów.

Ustawienie prawidłowej metody kosztorysu zgodnie z typem towaru i otoczeniem biznesowym jest ważne dla zapewnienia ekonomicznych zapasów.

Poniższa tabela zawiera najważniejsze wskazówki dotyczące sposobu konfigurowania pola Metoda kalkulacji kosztów. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Szczegóły projektu: Metody kalkulowania kosztów.

Opcja konfiguracji Najlepsze praktyki Komentarz
FIFO Używaj tam, gdzie koszt produktu jest stabilny.

Używaj do przedmiotów o ograniczonym okresie przydatności do spożycia, ponieważ najstarsze towary muszą zostać sprzedane, zanim przejdą datę sprzedaży.
Koszt jednostkowy towaru to rzeczywista wartość każdego przyjęcia towaru, wybrana przez regułę FIFO.

W wycenie zapasów przyjmuje się, że pierwsze pozycje umieszczone w magazynie są sprzedawane jako pierwsze. Uwaga: Kiedy ceny rosną, bilans wykazuje większą wartość. Oznacza to, że zobowiązania podatkowe rosną, ale poprawiają się wyniki kredytowe i możliwość pożyczania gotówki.
LIFO Stosować tam, gdzie poziomy zapasów są stale utrzymywane lub zwiększane w czasie. Koszt jednostkowy towaru to rzeczywista wartość dowolnego przyjęcia towaru, wybrana przez regułę LIFO.

W wycenie zapasów przyjmuje się, że ostatnie pozycje umieszczone w magazynie są sprzedawane jako pierwsze. Uwaga: Gdy ceny rosną, wartość w rachunku zysków i strat maleje. Oznacza to, że zobowiązania podatkowe maleją, ale pogarsza się możliwość pożyczania gotówki. Ważny: Niedozwolone w wielu krajach / regionach, ponieważ może być wykorzystane do obniżenia zysków.
Średnia Używaj tam, gdzie koszt produktu jest niestabilny.

Stosować w przypadku, gdy zapasy są ułożone w stosy lub zmieszane razem i nie można ich różnicować, na przykład w przypadku chemikaliów.
Koszt jednostkowy towaru jest obliczany jako średni koszt jednostkowy w każdym momencie po zakupie.

W przypadku wyceny zapasów zakłada się, że wszystkie zapasy są sprzedawane jednocześnie.
Specyficzny Wykorzystanie w produkcji lub handlu łatwo rozpoznawalnymi przedmiotami o dość wysokich kosztach jednostkowych.

Użyj do przedmiotów, które podlegają regulacjom.

Użyj dla towarów z numerami seryjnymi.
Koszt jednostkowy towaru to dokładny koszt, po którym dana jednostka została otrzymana.
Norma Używaj tam, gdzie kontrola kosztów ma kluczowe znaczenie.

Zastosowanie w powtarzalnej produkcji, aby docenić koszty bezpośredniego materiału, bezpośredniej pracy i kosztów ogólnych produkcji.

Używaj tam, gdzie jest dyscyplina i personel, aby utrzymać standardy.
Koszt jednostkowy towaru jest wstępnie ustawiony na podstawie szacunków.

Gdy koszt rzeczywisty zostanie zrealizowany później, koszt standardowy musi zostać dostosowany do kosztu rzeczywistego za pomocą wartości wariancji.

Zobacz też

Szczegóły projektu: Metody kalkulowania kosztów
Szczegóły projektu: Kalkulowanie kosztów zapasów
Konfigurowanie złożonych obszarów aplikacji przy użyciu najlepszych praktyk
Współpraca z Business Central

Powrót do góry tłumaczenie automatyczne
docs.navision.pl