Najlepsze praktyki dotyczące konfiguracji: Metoda kalkulacji kosztów
Metoda kalkulacji kosztów na karcie towaru definiuje, że przepływ kosztów towaru jest rejestrowany i czy wartość rzeczywista czy budżetowa jest kapitalizowana i używana w obliczaniu kosztów.
Ustawienie prawidłowej metody kosztorysu zgodnie z typem towaru i otoczeniem biznesowym jest ważne dla zapewnienia ekonomicznych zapasów.
Poniższa tabela zawiera najważniejsze wskazówki dotyczące sposobu konfigurowania pola Metoda kalkulacji kosztów. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Szczegóły projektu: Metody kalkulowania kosztów.
| Opcja konfiguracji | Najlepsze praktyki | Komentarz |
|---|---|---|
| FIFO | Używaj tam, gdzie koszt produktu jest stabilny. Używaj do przedmiotów o ograniczonym okresie przydatności do spożycia, ponieważ najstarsze towary muszą zostać sprzedane, zanim przejdą datę sprzedaży. |
Koszt jednostkowy towaru to rzeczywista wartość każdego przyjęcia towaru, wybrana przez regułę FIFO. W wycenie zapasów przyjmuje się, że pierwsze pozycje umieszczone w magazynie są sprzedawane jako pierwsze. Uwaga: Kiedy ceny rosną, bilans wykazuje większą wartość. Oznacza to, że zobowiązania podatkowe rosną, ale poprawiają się wyniki kredytowe i możliwość pożyczania gotówki. |
| LIFO | Stosować tam, gdzie poziomy zapasów są stale utrzymywane lub zwiększane w czasie. | Koszt jednostkowy towaru to rzeczywista wartość dowolnego przyjęcia towaru, wybrana przez regułę LIFO. W wycenie zapasów przyjmuje się, że ostatnie pozycje umieszczone w magazynie są sprzedawane jako pierwsze. Uwaga: Gdy ceny rosną, wartość w rachunku zysków i strat maleje. Oznacza to, że zobowiązania podatkowe maleją, ale pogarsza się możliwość pożyczania gotówki. Ważny: Niedozwolone w wielu krajach / regionach, ponieważ może być wykorzystane do obniżenia zysków. |
| Średnia | Używaj tam, gdzie koszt produktu jest niestabilny. Stosować w przypadku, gdy zapasy są ułożone w stosy lub zmieszane razem i nie można ich różnicować, na przykład w przypadku chemikaliów. |
Koszt jednostkowy towaru jest obliczany jako średni koszt jednostkowy w każdym momencie po zakupie. W przypadku wyceny zapasów zakłada się, że wszystkie zapasy są sprzedawane jednocześnie. |
| Specyficzny | Wykorzystanie w produkcji lub handlu łatwo rozpoznawalnymi przedmiotami o dość wysokich kosztach jednostkowych. Użyj do przedmiotów, które podlegają regulacjom. Użyj dla towarów z numerami seryjnymi. |
Koszt jednostkowy towaru to dokładny koszt, po którym dana jednostka została otrzymana. |
| Norma | Używaj tam, gdzie kontrola kosztów ma kluczowe znaczenie. Zastosowanie w powtarzalnej produkcji, aby docenić koszty bezpośredniego materiału, bezpośredniej pracy i kosztów ogólnych produkcji. Używaj tam, gdzie jest dyscyplina i personel, aby utrzymać standardy. |
Koszt jednostkowy towaru jest wstępnie ustawiony na podstawie szacunków. Gdy koszt rzeczywisty zostanie zrealizowany później, koszt standardowy musi zostać dostosowany do kosztu rzeczywistego za pomocą wartości wariancji. |
Zobacz też
Szczegóły projektu: Metody kalkulowania kosztów
Szczegóły projektu: Kalkulowanie kosztów zapasów
Konfigurowanie złożonych obszarów aplikacji przy użyciu najlepszych praktyk
Współpraca z Business Central